Dieta śródziemnomorska – na czym polega

cze 14, 2017

Dieta śródziemnomorska, którą od zawsze stosują mieszkańcy Hiszpanii, Włoch czy Grecji od jakiegoś czasu zyskuje rzesze wielbicieli także w innych zakątkach świata. Duży wpływ na ten fakt miały z pewnością wyniki badań naukowych które jednoznacznie potwierdziły, że taki sposób żywienia ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Dodatkowo stosowanie się do zasad diety śródziemnomorskiej pozwala na zrzucenie zbędnych, nadprogramowych kilogramów oraz utrzymanie szczupłej sylwetki. Wszystko to w sposób bezpieczny, trwały, i przede wszystkim smaczny.

Dieta śródziemnomorska produkty

Opracowując jadłospis zgodny z zasadami diety śródziemnomorskiej powinno się stawiać na produkty lokalne oraz nieprzetworzone. Dużą rolę w diecie odgrywają ryby oraz owoce morza, do minimum natomiast ograniczyć należy spożycie czerwonego mięsa. Ponadto do każdego posiłku spożywać warto warzywa i owoce. W diecie znaczenie mają także naturalne przyprawy oraz zioła. Oleje zamienić należy na oliwę z oliwek. Duże znaczenie ma także umiarkowane spożycie czerwonego wina, które pozytywnie wpływa na procesy trawienne.