Jak kupić aby być szczęśliwym ?

wrz 3, 2018

Kredyt mieszkaniowy jest rozwiązaniem które sprawia, że wiele osób może spełnić marzenia o swoim własnym mieszkaniu czy domu. Zbyt wiele nie różni się od od kredytu hipotecznego, który jest brany na budowę domu. Podobnie jak kredyt hipoteczny, kredyt mieszkaniowy jest rozwiązaniem bardzo długoterminowe i wymaga solidnego przemyślenia przed realizacją. Będziemy je bowiem spłacać przez kilkadziesiąt kolejnych lat. Ważne jest aby podejmując decyzję pamiętać o kilku istotnych kwestiach które będą rzutowany na późniejsze spłacanie.

Jak bank się zabezpiecza ?

Na początek zabezpieczenie tego kredytu. Zabezpieczenie, wypłacalność jest nieruchomość która w przypadku niewywiązywania się z umowy zostanie przejęta w celu regulacji zadłużenia. To bardzo ważne ponieważ hipoteka wpisana jest w rejestr ksiąg wieczystych i pozostaje tam do spłacenia kredytu. Na jej podstawie bank może dochodzić wierzytelności z nieruchomości niezależnie od tego kto jest jej właścicielem.

Kolejna bardzo istotna kwestia to środki własne. Kiedyś była możliwość finansowania budowy domu w stu procentach z kredytu. Od 2017 roku jednak uległo to zmianie i konieczne jest posiadanie minimum 20% wkładu własnego w nieruchomość. Nie musi być to wyłącznie gotówka oraz środki zgromadzone na rachunkach bankowych. Mogą to być również materiały zakupione do budowy czy koszty działki. Bardzo istotne jest jednak abyśmy wszystko mieli udokumentowane.

Ile dopłacimy oprócz kredytu

Kredyt mieszkaniowy dzięki któremu sfinansujemy kupno pierwszego mieszkania to nie tylko wyłącznie kwota kredytu. Banki naliczają sobie rozmaite opłaty z tytułu prowadzenia kredytu, podpisania umów czy inne tego typu kwestie. Najbardziej popularne koszty to oszacowanie wartości nieruchomości. Wiele banków wykonuje tę czynność samodzielnie, przy pomocy swojego rzeczoznawcy za którego pracę naliczana jest nam opłata. W przypadkach budowy domu konieczne jest aby bank prowadził kontrole kredytową nieruchomości. Oznacza to że środki finansowe wypłacane są w transzach, które poprzedzają kontrolę budowy. Ostatnia opłata najbardziej popularna przy kredytach mieszkaniowych wiąże się z podpisywaniem nowych aneksów do umowy. Zdarza się bowiem tak że chcemy zmienić niektóre parametry kredytu a za to działanie pobierana jest opłata.

Bardzo ważne są również sposoby spłaty kredytu. Możemy zastosować raty malejące lub stałe. W przypadku rat malejących początkowo płacimy więcej lecz z czasem raty stają się coraz mniejsze. W przypadku rat równych cały czas płacimy tak samo wysokie raty jak na początku. Kupno pierwszego mieszkania, jest czymś o czym marzy każdy. Pamiętajmy jednak, aby przez porywczość nie stało się to błędem życia.