Księgowość – czy outsourcing się opłaca? Sporządzanie deklaracji podatkowych

Maj 30, 2018

Księgowość w firmie można prowadzić na trzy sposoby: samodzielnie, poprzez outsourcing do biura rachunkowego lub przez zatrudnienie wykwalifikowanego specjalisty. Decydując się na samodzielnie prowadzenie księgowości musimy liczyć się z tym, że prawo podatkowe może szybko się zmieniać: dla zapracowanego przedsiębiorcy rozliczanie zeznań rocznych może być zadaniem, które znacząco ograniczy jego czas. Z drugiej zaś strony w niewielkich przedsiębiorcach często nie zatrudnia się dodatkowego pracownika: zwyczajnie nie ma na tyle pracy, by wypełnić cały etat kolejnej osoby.

Najlepszym rozwiązaniem dla mikro i małych przedsiębiorstw jest oddelegowanie pracy do biura rachunkowego. Sporządzanie deklaracji podatkowych, wszelkie rozliczenia, a nawet zagadnienia kadrowo-płacowe są wówczas na barkach wykwalifikowanej księgowej, której płacimy co miesiąc wynagrodzenie w wysokości – zazwyczaj – kilkuset złotych. Piekary Śląskie oferują dostęp do wielu biur rachunkowych, które obsługują małe przedsiębiorstwa: daje to nam gwarancję terminowości i wysokiej jakości wykonywanych usług w zakresie księgowości.