Kto nie może być opiekunem wycieczki?

sty 20, 2017

Zbliżający się okres wyjazdów wypoczynkowych sprawia, że coraz większa liczba osób zastanawia się, jak można dorobić sobie i podreperować swój budżet. Ciekawą możliwością jest praca jako opiekun wycieczek. Najpierw jednak trzeba spełnić wszystkie wymagania na opiekuna wycieczki. Osoba zatrudniona na takim stanowisku musi przede wszystkim posiadać stosowne uprawnienia i ukończony kurs, który pozwala na odpowiedzialną opiekę. Ponadto, opiekun wycieczki nie może być osobą karaną, tym bardziej karaną za przestępstwa seksualne.

Dodatkowo, od kandydatów na opiekunów wycieczki oczekuje się, że będą to osoby miłe opanowane, wrażliwe, a przy tym bardzo odpowiedzialne, stanowcze, o dobrych umiejętnościach przywódczych. Dodatkowo, wymagania na opiekuna wycieczki wskazują, że opiekunem nie może zostać osoba, która leczy się psychiatrycznie. Wszystko to wynika troski o osoby, które mają być pod opieką takich opiekunów., którzy mają być odpowiedzialni za zdrowie i życie dzieci, które wyjeżdżają z nimi na wycieczkę, kolonie czy ferie, ale również z uwagi na bezpieczeństwo wycieczkowiczów.