Porządek w biurze – jak go utrzymać? Porządkowanie dokumentacji

wrz 2, 2016

Przechowywanie dokumentacji to problem wielu przedsiębiorców: w końcu mamy obowiązek archiwizować niemal każdy dokument, by w każdej chwili móc go przedstawić podczas kontroli. Największym problemem byłoby brakowanie dokumentów, które mogą się zgubić – to dlatego tak ważne jest regularne porządkowanie dokumentacji. Jak się jednak to tego zabrać? Przede wszystkim powinniśmy zorganizować miejsce przeznaczone dla różnych papierów – najlepiej wykorzystać opisane teczki, segregatory i kartonowe pudełka.

Warto skupić wszystkie dokumenty w jednym miejscu, dzięki czemu łatwiej będzie je później odnaleźć. Porządkowanie dokumentów to również regularność – to najważniejszy element utrzymywania porządku w biurze. Posegregowane, opisane i schowane dokumenty łatwo odnaleźć, ale również ograniczają one wykorzystywaną przestrzeń. Możemy również wykorzystać narzędzia technologiczne – faktury z plikach w każdej chwili możemy wydrukować i przedstawić w razie konieczności. Zapobiega to również zagubieniom i przypadkowym zniszczeniom różnych istotnych papierów, dzięki czemu możemy stale utrzymywać porządek w biurze.