Specjalista od psiej urody

paź 22, 2019

Nowy zawód, który zadziwia wielu. Nieraz zastanawiamy się czy faktycznie taka osoba jest potrzebna. Jednak dlaczego innym odbierać radość z pielęgnacji swojego pupila. Wiele osób, które nie podchodzi do tego pomysłu zbyt entuzjastycznie nie musi korzystać z usług groomera. Jednak ludzie, którzy mają chęć i potrzebę mogą spokojnie wybrać się do stylisty psa.

Groomer to nie weterynarz, to psi fryzjer, osoba, która zajmuje się pielęgnacją zwierząt. Czy i Ty chciałbyś nauczyć tego zawodu? Największe predyspozycje posiadają osoby, które kochają zwierzęta, uwielbiają zdobywać coraz większą wiedzę na ich temat. Tak to może być idealny zawód dla Ciebie, sposób na nowy biznes.

Zawód, który z dnia na dzień zyskuje coraz więcej popularności. Osoby go wykonujące twierdzą, że jest to ich pasja, wykonywana praca daje wiele satysfakcji, spełnia ich najśmielsze oczekiwania. A codzienny pobyt w gabinecie nie jest udręką i wyczekiwanie do końca dniówki. Osoby, które decydują się na zwierzaka coraz częściej myślą o rasowcach. Kiedy dokona zakupu postanawia także wybrać się do groomera.

Gdzie znajduje zatrudnienie psi fryzjer?
Osoby, które wykonują ten zawód mogą pracować w gabinecie weterynarza, salonach piękności dla psów, prowadzić własną działalność, w postaci salonu, lub po prostu dojeżdżać do klienta.
Fachowiec ścina psią i kocią sierść, a także czesze sierść psa. Coraz większy zakres oferowanych usług, już nie tylko strzyżenie jest dostępne, można także zlecić rozczesywanie sierści u psów długowłosych, kąpiel, trymowanie, mycie zębów, czyszczenie uszu, a przy tym obcinanie owłosienia, obcinanie paznokci. Wprawny groomer powinien zwrócić uwagę na każdy szczegół, fachowiec może okazać się pomocny w przypadku problemów z sierścią, a szczególnie wtedy gdy zaatakują naszego zwierzaka insekty.
Zakres usług jest bardzo duży, jednak wciąż mało rozpoznawalny. Specjaliści od psiej urody wykonują dużo więcej usług. Aby być doskonałym fachowcem trzeba szkolić się, a także ćwiczyć. Praktyczne umiejętności to największy atut w tym zawodzie. Teoria teorią, jednak sprawna ręka to najcenniejsza zaleta.

Świat pędzi bardzo szybko, coraz więcej udogodnień, rozmaitych pomysłów na własny biznes. Obecnie każdy kto tylko ma ochotę odnajdzie miejsce dla siebie. Bez wielu rozczarowań, bez stresu, strachu i niechęci, która towarzyszy wielu osobom zajmujących tradycyjne stanowiska. Praca zdalna, a może na miejscu. Nic nie stoi na przeszkodzi, by wykonywać swój zawód na najwyższym poziomie.