Wybór odpowiedniego znicza

wrz 12, 2019

Przy okazji odwiedzania grobów naszych bliskich najczęściej stajemy przed wyborem zakupienia odpowiedniego znicza. Czym się różnią oraz na co należy zwrócić uwagę przy ich wyborze?

Materiał jest najważniejszy

Idąc na cmentarz, pamiętajmy, że najgorszym wyborem są znicze plastikowe ze względu na fakt, że same będą topić się pod wpływem wysokiej temperatury. Co więcej, ich stapianie wydziela szkodliwe dla ludzkiego organizmu substancje, a po zużyciu mogą trafić jedynie na śmietnik. Warto więc rozważyć zakupienie zniczy szklanych lub kamionkowych, które są bezpieczniejsze oraz bardziej trwałe. Po wypaleniu wkładu wystarczy dokupić następny i go wymieniać lub zastąpić płomieniem elektrycznym działającym na baterie. Jest to doskonała alternatywa, jeżeli przy okazji dbania o pamięć zmarłych chcemy też zadbać o środowisko dla przyszłych pokoleń.

Wkład wiele znaczy

Przy wyborze wkładu powinniśmy zwrócić uwagę na to ile godzin powinien się palić oraz czy jego knot się zagina. Jeżeli tak jest, może to doprowadzić do jego przekrzywienia się oraz niewypalenia wkładu do końca. Biała parafina pali się najkrócej, ale za to zdecydowanie należy do najtańszych. To właśnie z tego względu są najczęściej wybierane w Święto Zmarłych. Jeżeli chcemy mieć pewność, że płomień nie zgaśnie przez około 7 dni idealnym rozwiązaniem jest zakupienie wkładu olejowego utwardzanego.